Анотація дисципліни «Центральний банк і грошово-кредитна політика»

Навчальна дисципліна «Центральний банк і грошово-кредитна політика» є обов’язковою дисципліною циклу професійної підготовки здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти галузі знань «07 Управління і адміністрування» спеціальності «072 Фінанси, банківська справа та страхування» освітньої програми «Фінанси і кредит».

Мова навчання – українська.

Загальна кількість годин - 90, з яких: лекцій- 24, практичних – 20.

Навчальна дисципліна «Центральний банк та грошово-кредитна політика» вивчає теоретичні й прикладні аспекти діяльності центрального банку в сфері забезпечення цінової та фінансової стабільності з метою сприяння сталому економічному розвитку країни.

Мета навчальної дисципліни: формування теоретичних знань та практичних навичок у сфері монетарної політики та функціонування центрального банку, його ролі і місця в проведенні грошово-кредитної політики, забезпечення стійкості національної валюти, стабільності банківської системи, оптимальної організації платіжної системи і динамічного розвитку економіки в умовах ринкових відносин.

Завдання навчальної дисципліни: вивчення змісту, завдань та основних напрямів діяльності центрального банку, його операцій та інструментів грошово-кредитної політики, за допомогою яких банк регулює пропозицію і ціну грошей.

Предметом вивчення дисципліни є фінансово-економічні відносини, які обумовлюють виникнення, а також опосередковують функціонування та діяльність центрального банку в сфері регулювання грошового обігу в країні, забезпечення стабільності національної грошової одиниці та сприяння економічному зростанню.