Курс за вибором “Проблеми соціолінгвістики” має об’єктом свого вивчення проблеми, пов’язані із соціальною природою мови, її суспільними функціями, механізмом впливу соціальних чинників на мову і роллю мови в житті суспільства.

 Цей курс розроблено для студентів денної та заочної форм навчання англійського відділення, які вивчають англійську мову як основну іноземну мову, і знайомить їх із соціолінгвістичними та прагматичними аспектами функціонування англійської мови, допомогти їм глибше пізнати тонкощі комунікативного аспекту англійської мови, оволодіти необхідним для правильного спілкування англійською мовою лексичних матеріалів, а також практично застосувати набуті знання, що сприятиме підвищенню мовленнєвої культури студентів.  

Завдання курсу полягає у висвітленні предмета соціолінгвістики, розвитку в студентів уміння користуватися відповідним термінологічним апаратом і ознайомленні їх із методами соціолінгвістичного аналізу, а також формуванні в студентів уміння осмислювати теоретичні знання та застосовувати їх на практиці. Програма також передбачає розвиток критичного аналітичного мислення й формування у студентів навичок соціолінгвістичного аналізу мовних явищ й здатності проводити науково-дослідницьку діяльність.

Студенти повинні оволодіти теоретичними знаннями про засади соціолінгвістики, її термінологічним апаратом, соціолінгвістичними та прагматичними аспектами функціонування англійської мови, необхідними для правильного спілкування англійською мовою лексичним матеріалом; теоретичними засадами прикладної соціолінгвістики.