Навчальний курс «Методологія філософських досліджень» спрямований на розкриття найважливіших питань філософії та методології науки, теорії пізнання, передбачає висвітлення основ філософської методології та її місце у філософському та науковому дослідженні. В процесі вивчення курсу особлива увага приділяється методологічним питанням, які мають вагоме значення для майбутніх учених, які працюватимуть у різних галузях наукового знання.
Курс повинен забезпечити глибоке засвоєння специфіки філософського осягнення світу, сприяти формуванню світоглядно-методологічної та пізнавальної компетентності магістрів. Цей курс у практичному спрямуванні передбачає використання досвіду філософсько-теоретичної думки, формує базове уявлення щодо засад буття, міжлюдських відносин, піднімає питання про сенс існування, шляхи розвитку історії людства, методологічні проблеми науки. Розвиток сучасної науки загалом і соціогуманітарних наук зокрема пов’язаний з розширенням дисциплінарних меж, формуванням міждисциплінарних підходів. Вивчення сучасних методологічних підходів сприяє розумінню важливості інтеграції філософського та наукового знання, значущості сучасних міждисциплінарних наукових галузей. Він дає можливість магістрам отримати знання з сучасних проблем філософії та методології науки, уміти застосовувати набуті знання в науковій та практичній діяльності.

Метою курсу є поглиблення знань з філософії та методології наукових досліджень, актуальних філософських та методологічних проблем теорії соціального/гуманітарного пізнання та шляхами їх розв’язання, що передбачає систематизацію та узагальнення вже здобутих знань при вивченні фундаментальних філософських дисциплін, поглиблення навичок філософської рефлексії та активне їх залучення до науково-пізнавальної та філософської діяльності.