Навчальна дисципліна «Теорія ймовірностей та математична статистика»  є однією із фундаментальних дисциплін для підготовки фахівців напрямів 6.050101 «Комп’ютерні науки» та 6.050103 «Програмна інженерія», 6.040302 «Інформатика»

 

           Предметом курсу «Теорія ймовірностей та математична статистика»  є:

           • вивчення математичних моделей випадкових явищ, а саме, вивчення ймовірносних закономірностей масових однорідних випадкових подій чи випадкових процесів;

           • вивчення методів, які дають змогу за результатами практичних досліджень робити певні ймовірносні висновки.

 

          Мета та завдання викладання дисципліни «Теорія ймовірностей та математична статистика»:

викладення основних понять, понять математичного апарату та ідей методів даної науки;

формування у студентів знань, вмінь та навичок, необхідних для розв’язування задач з елементами випадковості;

роз’яснення ситуаційних методологічних проблем, які виникають при математичному аналізі реальних масових випадкових явищ;

ознайомлення з методами математичної статистики, які реалізуються за допомогою автоматизованих систем;

• вироблення на відміну від звичайного детермінованого, так званого імовірнісного, способу міркувань.

          Курс дисципліни базується на матеріалах дисциплін математичного циклу, зокрема на таких розділах, як математичний аналіз, алгебра, аналітична геометрія.

 

          Програма курсу розрахована на 150 годин (5 кредитів), серед яких: 36 години ─ лекційних, 20 ─ практичних, 10 ─ лабораторних, 84 ─ самостійних занять. Практичні заняття базуються на матеріалах лекцій та призначені для закріплення і поглиблення знань теоретичного матеріалу, отримання практичних вмінь та навичок (зокрема, лабораторні заняття передбачають закріплення та поглиблення знань з використанням автоматизованих систем).

         Дисципліна «Теорія ймовірностей, ймовірносні процеси та математична статистика» вивчається на протязі двох семестрів. По закінченню першого семестру складається залік,  другого семестру – іспит.

Після вивчення курсу студент повинен знати основні поняття та формули наведені у програмі, вміти використовувати отримані знання для розв’язування теоретичних та практичних задач, а також для обробки результатів статистичних досліджень з використанням автоматизованих систем.