Мета викладання курсу – сформувати уявлення про сутність процесів мислення, можливості їх формалізації і шляхів реалізації висловленої ідеї.

            Ознайомити студентів з теорією алгоритмів (прикладами різних алгоритмічних систем) та математичними основами представлення знань (численням висловлювань, численням предикатів та ін.).

            Навчити принциповим підходам теорії та практики штучного інтелекту. Дати необхідні для інженера-системотехніка результати формальних побудов, необхідних для роботи з системами штучного інтелекту. Ознайомити студентів з класами основних теоретичних та прикладних задач дисципліни. Шляхом ознайомлення студентів з засобами формалізації процесів пізнання привити їм стиль мислення, характерний для дискретної математики. Вказати конкретні проблеми в розвитку науки і техніки, в розв’язанні яких використання методології штучного інтелекту визначить якісний стрибок. Забезпечити перехід до використання випускниками-спеціалістами по АСУ сучасного математичного апарату для розв’язання проблем управління та проектування.