Викладені в рамках дисципліни теми стосуються загальних ос­нов, специфіки й особливих вимог, які ставляться до побудови та функціонування інформаційних систем у фінансово-кредитних установах України в сучасних умовах.

Метою дисципліни є формування у студентів системи знань про фінансову інформацію, її особливості, функціонування АІС у фінансових установах, а також вмінь і практичних навичок щодо користування та обробки фінансової інформації за допомогою використання комп’ютерної техніки та технологій.

Основні завдання курсу відповідають головній меті і передбачають:

·                     вивчення сутності і особливостей фінансової інформації як об’єкта автоматизованої обробки;

·                     освоєння організації будови та використання інформаційних систем у фінансових установах;

·                     вивчення архітектури та технології електронних систем організації безготівкових розрахунків  та електронних грошей;

·                     освоєння методів, принципів та прийомів організації АІС у фінансових органах, у бюджетно-податковій роботі, казначействі, страхуванні;

·                     вивчення практики управління фінансово-інформаційними потоками;

·                     набуття практичних навичок організації АІС у фінансових органах, формування звітності та вирішення комплексів типових економічних задач.

Для вивчення курсу студентам необхідне засвоєння знань з таких  дисциплін, розділів, тем, як «Теорія фінансів», «Державні фінанси», «Бюджетна система», «Податкова система», «Страхування», «Інформатика та основи комп’ютерної техніки»