Фінанси є важливим економічним інструментом втручання держави у процеси розширеного відтворення, розподілу і перерозподілу валового внутрішнього продукту. Використовуючи їх, держава може активно впливати на економічний і соціальний розвиток країни як у позитивному, так і в негативному плані. Будучи об'єктивними за своєю суттю, вони значною мірою залежать від суб'єктивних дій політичних сил, що перебувають при владі. Нині в Україні у сфері публічних фінансів концентруються найгостріші проблеми економічного і соціального життя держави. Це бюджетний дефіцит і державний борг, оподаткування та ефективність видатків бюджету, стан місцевих фінансів, проблеми міжбюджетних відносин тощо.

Публічні фінанси є галуззю знання, що заслуговує на уважне вивчення внаслідок важливості її для загальної освіти студента, а також як однієї із нормативних спеціальних дисциплін підготовки бакалавра спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування».

Метою навчальної дисципліни "Публічні фінанси" є засвоєння теоретичних знань та формування професійних компетентностей щодо використання методів та інструментарію управління публічними фінансами.

Предметом дисципліни є фінансові відносини на макро- і мезорівнях, особливості їх розвитку на сучасному етапі, а також методи їх регулювання. Предмет пізнання становлять: закономірності у сфері фінансових відносин, роль публічних фінансів у соціально-економічній перебудові суспільства на шляху модернізації країни; сукупність заходів, що забезпечують використання фінансів як одного з дійових важелів економічної політики держави.

 

Мета дисципліни: формування базових знань функціонування фінансів на макрорівні як теоретичної основи фінансової політики і розвитку фінансової системи.

Завдання дисципліни: полягає у формуванні цілісної системи знань про публічні фінанси, особливості їх функціонування в сучасних умовах.

 

Після засвоєння матеріалу навчальної дисципліни студент повинен:

знати:

-      сутність, склад та роль публічних фінансів у забезпеченні соціально-економічного розвитку держави;

-      організацію фінансових відносин на макрорівні;

-      засади проведення фінансової політики держави і управління публічними фінансами.

вміти:

-      об’єктивно та грамотно оцінювати економічні процеси, що відбуваються на макрорівні;

-      застосовувати на практиці основні методи і прийоми бюджетного планування на макрорівні;

-      оцінювати ефективність використання бюджетних коштів;

-      аналізувати основні проблеми розбудови публічних фінансів в сучасних умовах розвитку вітчизняної економіки.