Мета дисципліни — вивчення будови, основних фізико-меха-нічних властивостей і вад деревини, що формують споживчі властивості лісових матеріалів і продуктів, які отримують із стовбура, коріння і крони дерева, товарознавчих основ управління якістю продукції.

У результаті вивчення даної дисципліни студент повинен знати:

собливості будови деревини хвойних та листяних порід;
-основні фізичні та механічні властивості деревини, що впливають на споживчі властивості товарів;
 ади деревини та причини їх появи;
ауково-теоретичні та методичні основи стандартизації, категорії та види стандартів, особливості тандартизації лісової продукції;
снови раціонального розкряжування хлистів;
сновні види продукції, що виробляється з деревини;
он'юнктуру лісових ресурсів на сучасний момент та фактори, які її формують.
Студент повинен уміти:
изначити породу деревини за її зовнішнім виглядом;
-впізнавати та вимірювати вади деревини;
-планувати і розробляти стандарти, визначати якість продукції;
цінювати якість продукції з деревини за діючими стандартами.
У процесі вивчення будови та властивостей деревини викла­даються основні поняття та найновіші наукові досягнення в галузі деревинознавства, лісового товарознавства та стандартизації, підкреслюється важливість раціонального використання деревинних ресурсів.
Програмою дисципліни передбачені наступні види навчальних занять:

екції, лабораторні роботи, самостійна підготовка та інди­відуальна робота.