Мета дисципліни — вивчення будови, основних фізико-меха-нічних властивостей і вад деревини, що формують споживчі властивості лісових матеріалів і продуктів, які отримують із стовбура, коріння і крони дерева, товарознавчих основ управління якістю продукції.
У результаті вивчення даної дисципліни студент повинен знати:
-особливості
будови деревини хвойних та листяних порід;
-основні фізичні та механічні
властивості деревини, що впливають на споживчі властивості товарів;
-вади деревини та причини їх появи;
-науково-теоретичні та методичні
основи стандартизації, категорії та види стандартів, особливості -стандартизації
лісової продукції;
-основи раціонального розкряжування
хлистів;
-основні види продукції, що
виробляється з деревини;
-кон'юнктуру
лісових ресурсів на сучасний момент та фактори, які її формують.
Студент повинен уміти:
-визначити породу деревини за її
зовнішнім виглядом;
-впізнавати та вимірювати вади
деревини;
-планувати
і розробляти стандарти, визначати якість продукції;
-оцінювати якість
продукції з деревини за діючими стандартами.
У процесі вивчення будови та властивостей деревини викладаються основні
поняття та найновіші наукові досягнення в галузі деревинознавства, лісового
товарознавства та стандартизації, підкреслюється важливість раціонального
використання деревинних ресурсів.
Програмою дисципліни передбачені
наступні види навчальних занять:
-лекції, лабораторні роботи, самостійна підготовка та індивідуальна робота.
- Викладач: Задорожний Андрій Іванович