Предметом вивчення даної навчальної дисципліни є наукові засади, теоретичні моделі, технології управління державними фінансами в контексті передбачення та оптимального вирішення податково-бюджетних проблем та передбачення їх наслідків.

Метою вивчення даної навчальної дисципліни є освоєння студентами теоретичних і практичних аспектів фіскальної політики, оволодіння навичками розробляти пропозиції щодо вдосконалення податкового законодавства та аналізувати критерії оцінки та показники ефективності фіскальної політики. Тобто, сприяння підготовці кваліфікованих фахівців, що володіють системою знань з теорії та практики проведення фіскальної політики.

Завдання дисципліни: вивчення теоретичних засад з питань проведення фіскальної політики, формування та використання доходів бюджетів, організації проведення державних закупівель та тендерів, бюджетного та податкового менеджменту, прийняття управлінських рішень з урахуванням мінливості податкового середовища.

Після засвоєння матеріалу навчальної дисципліни студент повинен:

Знати: законодавчо-нормативну основу бюджетно-податкової системи України; систему управління бюджетним процесом; комплекс заходів щодо організації виконання доходної та видаткової частин бюджетів різних рівнів.

Вміти: використовувати законодавчі і нормативні документи з питань оподаткування, фіскального планування та регулювання; застосовувати основні методи і прийоми бюджетного планування; здійснювати заходи щодо контролю за виконанням бюджету.