Дисципліна «Соціологічний аналіз документів» є базовою нормативною дисципліною для студентів спеціальності «Соціологія» третього курсу навчання. Курс розрахований на загальний обсяг 90 годин, з яких лекційних – 24, практичних – 20.

 Предметом дисципліни є документи як джерело соціологічної інформації, методи їх дослідження та специфіка технічної обробки документальних джерел. Дисципліна спрямована на формування теоретико-методологічного та прикладного знання про методи та організаційні процедури соціологічного аналізу документів. Особливу увагу приділено кількісному та якісному аналізу документів.

Форми занять та методи викладання - лекції-бесіди, групові та індивідуальні творчі роботи, презентації та дискусії. Вивчення курсу завершується іспитом. Крім змісту лекцій та планів семінарських занять в робочій навчальній програмі дані завдання для самостійної роботи студентів, задачі, теми рефератів, питання до іспитів, а також література до кожної теми. В залежності від лекційного навантаження обсяг годин може бути збільшеним або зменшеним.

Попередні умови вивчання курсу: базове знання з курсів теоретичної соціології, методології соціологічних досліджень, історії соціології, загальнонаукової підготовки.