Анотація дисципліни зміст навчального курсу «Технології соціальної роботи» в рамках професійної підготовки фахівців розпочалося порівняно недавно. При цьому технологізація соціальної діяльності є об'єктивною вимогою часу. Без знань теорії соціальних технологій, принципів технологічного підходу до професійної діяльності і конкретних методик роботи з клієнтом неможливі планування, організація й здійснення соціального менеджменту і соціальних послуг. Набуті теоретичні знання та практичний досвід регулювання людських стосунків у формі конкретної технології можна передавати від одних спеціалістів до інших, у короткі терміни навчати і перенавчати кадри мистецтву роботи з людьми.

Спираючись на вітчизняний та закордонний досвід технологізація соціальної роботи поступово розширюється і вдосконалюється, водночас зростає й кількість людей, що потребують кваліфікованої соціальної допомоги.

Концепція курсу виходить з того, що існує своя теоретико-методологічна специфіка соціологічного підходу до технологізації соціальної роботи як об'єкта вивчення. Соціологічний підхід, на відміну від психологічного, педагогічного та інших підходів, дає повне й системне розуміння технологізації соціальної роботи на теоретичному рівні як спеціальної сфери соціальної діяльності, а також пропонує свою методологію її практичного застосування як комплекс конкретних цілеспрямованих методів, методик, заході, що впроваджуються в певних умовах, в певній послідовності.