Динамічність, конфліктність і невизначеність у сучасному суспільстві призводять до того, що сьогодні практично немає соціальних груп населення, які відчувають себе соціально захищеними. В першу чергу, це стосується дітей та молоді. Це одночасно ускладнює завдання, що стоять перед установами соціального захисту і формує високий попит на фахівців, які вміють професійно оцінити проблему і допомогти вирішити її. Саме тому соціально-педагогічна діяльність і система підготовки фахівців у галузі соціальної педагогіки набувають важливого значення.

Мета курсу «Соціальна педагогіка» полягає в розкритті теоретичних основ соціальної педагогіки як науки, навчальної дисципліни і професійної діяльності та вивченні змісту соціально-педагогічної роботи з різними категоріями клієнтів.

Завдання навчальної дисципліни: розкрити зміст і особливості соціально-педагогічної діяльності; сформувати в студентів уявлення про соціальну педагогіку як науку, її об’єкт, предмет, мету, завдання і методи, взаємозв’язок з іншими науками; ознайомити здобувачів вищої освіти із сферами професійної діяльності як можливими місцями майбутньої роботи; розкрити форми і методи соціально-педагогічної діяльності; з’ясувати загальні тенденції і принципи розвитку соціально-педагогічної діяльності; ознайомити з кваліфікаційними вимогами, стандартами професії соціального педагога як фахівця; розкрити специфіку соціально-педагогічної діяльності з різними категоріями клієнтів і особливості роботи в різних соціальних інституціях.