Мета: Культура повсякденності один з перспективних напрямків сучасної гуманітарної науки, що вивчає різні аспекти повсякденного життя і діяльності людини, що має свою специфіку у кожного народу в конкретно історичну епоху. Курс «Культура повсякдення» ставить перед собою мету: сформувати уявлення про культуру повсякденності як про своєрідне явище, важливу складову частину вітчизняної культури. У межах курсу лектор намагатиметься показати становлення західноєвропейської та східнослов’янської (Руського князівства, Московської держави, Російської імперії) цивілізацій, їх «історію», що простежуються на рівні повсякденного; Кожна епоха створює особливий тип повсякденності, що володіє специфічними стереотипами свідомості і поведінки, що має певні матеріально-речові структури. Студенти повинні сформувати уявлення про культуру повсякденності окремих країн (регіонів) Європи в епоху Середньовіччя, Нового та Новітнього часу.

Завдання: 

Важливим завданням курсу є ознайомлення студентів з найголовнішими джерелами зарубіжної, слов’янської, насамперед української історіографії, з основними принципами та методикою їх аналізу і використання у науковій, навчальній та виховній роботі.

Розкрити сутнісні риси культури повсякденності як важливої сфери життєдіяльності людини;

Показати динаміку і своєрідність культури повсякденності народів Європи в різні періоди історії.

Сформувати здатність аналізувати культурні процеси повсякденності.

З’ясувати мотивацію дій індивідів і наблизитися до їх розуміння через «діалог» з джерелом, постановку питань, що стали можливими завдяки сучасним науковим знанням.