Метою курсу є відповідний до академічних стандартів систематичний огляд питань, що стосуються сутності релігії як духовного, культурного, соціального феномену, питань суспільного функціонування інституціональних форм релігії, історії та сучасного стану основних релігійних напрямів та течій світу.

Антропологія релігії як наукова дисципліна та галузь гуманітарного і соціального знання. Релігія як специфічний спосіб духовно-практичного освоєння світу. Зміст i структура феномену релiгiї. Релiгiя як нормативна система і суспільний регулятор. Історичні форми релігійності. Ранні форми релігійних вірувань і практик, родоплемінні релігії та культи. Етнічні та етно-державні релiгiї: історія та сучасність. Релігія в контексті історії та культури українського народу. Релiгiя в сучасному світі. Релігійне розмаїття, його перспективи. Конфесійний плюралізм, свобода віросповідання та свобода совісті в незалежній Україні.

Метою курсу є прослідити еволюцію уявлень про людину в різних релігійних традиціях від якнайглибшої старовини до теперішнього часу та розкрити специфіку антропологічних уявлень в релігійних традиціях.

Завдання: Експлікувати специфіку релігійної антропології та її взаємозв’язок із філософською антропологією; розкрити характерні ознаки антропології східної (індуїзм, буддизм, даосизм) та «авраамістичної» (юдаїзм, християнство, іслам) традицій; висвітлити концептуальний зміст християнської антропології та показати конфесійні відмінності у поглядах на сутність людини; проаналізувати трансформаційні процеси, що відбуваються у сучасній релігійній антропології в контексті поглядів на людину епохи постмодерну