Метою вивчення навчальної дисципліни «Операційні системи» є ознайомлення з структурою, властивостями та принципами роботи сучасних операційних та обчислювальних систем. Вивчення та засвоєння загальних властивостей та принципів побудови машинно-орієнтованих мов програмування, що дозволяє на їх основі будувати базові алгоритмічні структури.           Набуття навичок у побудові віртуальної обчислювальної машини та системи команд для неї, програмуванні типових алгоритмів на мові програмування віртуальної обчислювальної машини.

 Відповідно до освітньої програми, вивчення дисципліни сприяє формуванню у здобувачів вищої освіти таких компетентностей:

знання:

-        знання та розуміння основних принципів роботи комп’ютера; поняття інформаційної, обчислювальної та операційної системи; основні формати команд машинно-орієнтованої мови програмування; принципів роботи та побудови програм у межах операційних (обчислювальних) систем.

 уміння:

-        здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу;

-        здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях;

-        здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел;

-        уміння використовувати машинно-орієнтовану мову програмування обчислювальної системи  для реалізації типових алгоритмів;

-        здатність до предметно-орієнтованого використання Інтернету;

-        здатність генерувати нові ідеї (креативність);

-        здатність працювати автономно;

-        здатність працювати в команді;