Мета та завдання навчальної дисципліни:

1.     Метою вивчення загального курсу «Фізика ядра і елементарних частинок» :

Висвітлення фізичної суті і змісту положень та понять фізики ядра і елементарних частинок. Оволодіння основними фундаментальними уявленнями про характеристики стабільних ядер, експериментальні методи досліджень ядер та ядерних сил, про моделі атомних ядер, про природні та штучні перетворення ядер, про використання ядерних реакцій у енергетиці, про космічне випромінювання та характеристики елементарних частинок. Формування активного методу мислення при розгляді явищ мікросвіту. Одержання навичок застосування фундаментальних знань до розв¢язку конкретних практичних та інженерних задач. Формування навичок експериментальної роботи з фізичними приладами для вимірів радіоактивності, дослідження ядерних реакцій та космічного випромінювання. Ознайомлення студентів з нерозривним зв¢язком фізики з технікою та іншими науками. Дати студентам початкові відомості про фізичні процеси, на яких ґрунтується  дія ядерних реакторів.

2.     Завдання вивчення загального курсу «Фізика ядра і елементарних частинок»: у  результаті проведення лекцій студенти повинні знати основні положення сучасної фізика ядра і елементарних частинок, розуміти їх фізичну суть, знати формулювання законів,  виведення основних формул та межі їх застосування. Знати методи вивчення фізичних явищ мікросвіту.

3.     У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен 

         знати: основні властивості атомних  ядер; одиниці вимірювання фізичних величин ядерної  фізики; основні властивості ядерних сил; основні закономірності  і  теоретичні уявлення про механізми α-, β-, γ-розпаду; моделі атомних  ядер; ядерні реакції та їх класифікацію, механізми протікання ядерних реакцій; реакцію поділу атомних  ядер  та її практичне використання; термоядерні реакції; основні положення та систематику  фізики   елементарних   частинок; перспективи розвитку фізики  елементарних  частинок і проблеми фізики високих енергій

         вміти: застосовувати основні закони ядерної  фізики  до розв’язку задач; аналізувати ядерні процеси із застосуванням вивчених закономірностей; розкривати зв’язок між  фізикою   і  технікою, енергетикою та медициною; пояснити роль фундаментальних закономірностей, наприклад, законів збереження, правил відбору, принципів заборони в ядерних процесах  і процесах з участю  елементарних   частинок; розв’язувати основні типи задач ядерної  фізики та фізики  елементарних  частинок, переходити від одних одиниць вимірювання до інших; відібрати матеріал що може бути використаний при вивченні  фізики  в  середній школі, та  використаний у практичних цілях.