Актуальною є підготовка спеціалістів, які знають основні характе­ристики сучасних баз даних та методику їх інтеграції в інформаційні системи, володіють засобами програмування і клієнтської, і серверної частини СУБД, вміють ефективно використовувати всі можливості сучасних баз даних, мають достатню кваліфікацію для проектування, розробки та використання перспективних баз даних. Саме для підго­товки таких спеціалістів і призначена дисципліна “Бази даних та  проектування інформаційних систем”.

Метою вивчення дисципліни “Бази даних та  проектування інформаційних систем” є ознайомлення студентів із сучасними системами програму­вання баз даних, а також здобуття практичних навичок проектування баз даних та побудови систем управління базами даних та розробки баз даних в архітектурі “клієнт-сервер”.

Завданням курсу є поглиблення теоретичних знань, що необхід­ні для вирішення задач автоматизації обробки інформації у різних предметних областях, а також оволодіння практичними навичками використання та проектування систем управління базами даних, розробки програмних засобів збереження та маніпулювання даними.

Пред­метом вивчення курсу “Бази даних та  проектування інформаційних системє реляційна модель даних, засоби маніпулювання реляційними базами даних та засоби їх створення.