Навчальна дисципліна «Оцінка та управління вартістю бізнесу» є нормативною дисципліною циклу професійної підготовки здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти галузі знань «07 Управління і адміністрування» спеціальності «072 Фінанси, банківська справа та страхування» освітньої програми «Митна справа та оціночна діяльність».

Мова навчання – українська.

Загальна кількість годин - 120, з яких: лекцій- 24, практичних – 20 та 76 годин самостійної роботи.

Метою вивчення навчальної дисципліни «Оцінка та управління вартістю бізнесу» є здобуття студентами знань в області теорії і практики оцінки та управляння вартістю бізнесу необхідних при розв’язані актуальних питань реструктуризації (зміна організаційної структури підприємства) й реорганізації бізнесу (купівлі-продажу, злиття, об'єднання, поглинання) і організації проведення оціночних робіт, а також для обґрунтування виробничо-комерційних, інвестиційних і фінансових рішень з позицій збільшення ринкової вартості підприємства.

Відповідно до освітніх програм, вивчення дисципліни сприяє формуванню у здобувачів вищої освіти таких компетентностей:

ІК. Здатність розв’язувати складні задачі і проблеми у професійній діяльності або у процесі навчання у сфері фінансів, банківської справи та страхування, що передбачає проведення досліджень та/або здійснення інновацій та характеризується невизначеністю умов і вимог.

ЗК01. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу.

ЗК03. Здатність проведення досліджень на відповідному рівні.

ЗК04. Вміння виявляти, ставити та вирішувати проблеми.

ЗК05. Здатність приймати обґрунтовані рішення.

ЗК06. Навички міжособистісної взаємодії.

ФК01. Здатність використовувати фундаментальні закономірності розвитку фінансів, банківської справи, страхування та митної справи у поєднанні з дослідницькими і управлінськими інструментами для здійснення професійної та наукової діяльності.

ФК02. Здатність використовувати теоретичний та методичний інструментарій для діагностики і моделювання фінансової діяльності суб’єктів господарювання, в т.ч. з застосуванням методів, оцінки вартості бізнесу та управлінських інструментів зовнішньоекономічної та митної діяльності. ФК03. Здатність застосовувати управлінські навички у сфері фінансів, банківської справи, страхування, в митній справі та оціночної діяльності.

ФК04. Здатність оцінювати дієвість наукового, аналітичного і методичного інструментарію для обґрунтування управлінських рішень у сфері фінансів, банківської справи, страхування, в митній справі та оціночній діяльності .

ФК07. Здатність до пошуку, використання та інтерпретації інформації, необхідної для вирішення професійних і наукових завдань в сфері фінансів, банківської справи та страхування.

ФК08. Здатність застосовувати інноваційні підходи в сфері фінансів, банківської справи, страхування, в митній справі та оціночної діяльності.

ФК09. Здатність розробляти технічні завдання для проектування інформаційних систем у сфері фінансів, банківської справи, страхування, в митній справі та оціночної діяльності.

ФК11. Здатність, використовуючи сучасні підходи, методи та моделі, аналітичні інструменти та інформаційні технології, визначати вартість бізнесу, а також обґрунтовувати виробничо-комерційні, інвестиційні і фінансові рішення з позицій збільшення його ринкової вартості.