Процеси економічної інтеграції, створення та функціонування єдиного економічного простору, міжнаціональних корпорацій, вільних економічних зон, спільних підприємств, реалізації спільних проектів вимагають уніфікації порядку надання фінансової інформації про підприємства в усьому світі.

Активізація стратегічного курсу України на інтеграцію зі світовим економічним простором, залучення іноземних інвестицій, формування відкритої економіки, стратегічним призначенням якої є сприяння підвищенню ефективності і конкурентоспроможності, потребують нових підходів до побудови бухгалтерського обліку.

Бухгалтерський облік є мовою ділового спілкування учасників бізнесу усіх країн світу. Він виконує функцію фінансового центру управлінської інформаційної системи, одним із завдань якої є створення бази, необхідної для аналізу, інтерпретації та використання інформації з метою прийняття оптимальних управлінських рішень. Успішна реалізація цієї функції можлива лише за умови забезпечення високого рівня професійної підготовки фахівців економічного спрямування, які б володіли досвідом організації обліку у зарубіжних країнах-партнерах, вміли інтерпретувати дані фінансової звітності різних країн та використовувати облікову інформацію для прийняття управлінських рішень.

Мета курсу „Облік у зарубіжних країнах” – ознайомити студентів з особливостями обліку країн зарубіжжя,  принципами і правилами обліку в окремих країнах. Освоїти методологію фінансового обліку та звітності, прийняті в зарубіжних країнах. Знання цього курсу надасть змогу з нових позицій опрацювати національні стандарти обліку та напрямки вдосконалення національної облікової системи.

Основні завдання дисципліни:

-   вивчення систем бухгалтерського обліку, що використовуються у світовій

 практиці;

- вивчення теоретичних основ і набуття практичних навичок складання фінансових звітів.

У процесі вивчення дисципліни проводиться порівняння вітчизняної системи обліку  та систем обліку за кордоном, та висвітлюються проблеми обліку в нашій країні.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати:

·            основи складання фінансової звітності за міжнародними стандартами;

·            правові вимоги, які ставляться до обліку згідно з міжнародними стандартами бухгалтерського обліку і фінансової звітності;

·            особливості міжнародних систем планів рахунків бухгалтерського обліку;

·            особливості організації обліку в різних зарубіжних країнах;

·            особливості відображення господарських операцій на рахунках бухгалтерського обліку в різних країнах.

вміти:

·         вирішувати завдання, пов’язані з визнанням, оцінкою та обліком активів, зобов’язань, власного капіталу, доходів і витрат відповідно до досвіду зарубіжних країни світу;

·         застосовувати принципи і стандарти фінансового обліку і звітності в поточному обліку активів, зобов’язань та власного капіталу, при складанні форм фінансової звітності згідно з міжнародними стандартами.