Навчальна дисципліна «Історія української філософії» є важливою ланкою в системі теоретико-методологічних основ фахової освіти за спеціальністю 033 «Філософія» освітнього рівня бакалавр.

Філософія кожного народу є своєрідним резюме, квінтесенцією культури. Будучи сутнісним елементом національної культури, філософія відображає притаманне цій культурі бачення світу і місця в ньому людини, вона активізує творчий потенціал народу, сприяє самоусвідомленню нації. В сучасних умовах, коли відбувається відродження української нації, вивчення історії національної філософії має на меті слугувати розвитку культури і духовності, стимулювати відродження історичної пам’яті, формувати громадянські якості українців.

Історія української філософії є органічним складником історії всесвітньої філософії. Вона виявляє закономірності розвитку філософської думки українського народу. Філософія в Україні розвивалась як невід'ємна частина історичної свідомості нашого народу, відображала процеси, що відбувались в суспільному житті нації. Як особлива форма самоусвідомлення національної культури філософія в Україні існувала в тісному взаємозв'язку з суспільно-громадською, політичною, науковою, художньою та релігійною думкою. Національна культура стає всесвітньо відомою тільки тоді, коли набуті цінності стають надбанням усього людства.