Дисципліна «Методи збору та надійність соціологічної інформації» є базовою нормативною дисципліною для студентів спеціальності «Соціологія» третього курсу навчання. Курс розрахований на загальний обсяг 210 годин, з яких лекційних – 32, лабораторних – 20 протягом першого семестру та, відповідно, 18 і 18 – протягом другого семестру.

Предметом дисципліни є сутність кількісних та якісних методів навчання, їх специфіки та особливостей застосування в конкретних соціологічних дослідженнях. Дисципліна спрямована на формування теоретико-методологічного та прикладного знання про методи та організаційні процедури соціологічних досліджень. Особливу увагу приділено опрацюванню вітчизняного та зарубіжного досвіду щодо застосування сучасних методів збору соціологічної інформації; процедурі послідовного виконання етапів соціологічного дослідження з використанням розглянутих методів.

Форми занять та методи викладання - лекції-бесіди, групові та індивідуальні творчі роботи, презентації та дискусії. Вивчення курсу завершується іспитом. Крім змісту лекцій та планів семінарських занять в робочій навчальній програмі дані завдання для самостійної роботи студентів, задачі, теми рефератів, питання до іспитів, а також література до кожної теми. В залежності від лекційного навантаження обсяг годин може бути збільшеним або зменшеним.

Попередні умови вивчання курсу: базове знання з курсів теоретичної соціології, методології соціологічних досліджень, історії соціології, загальнонаукової підготовки.