Курс «Багатовимірний аналіз даних R» орієнтований на вивчення основних методів аналізу даних та застосування їх для розв’язання прикладних задач. Задачі, пов’язані з обробкою даних, виникають в різних сферах інженерної діяльності. Так, методи кластерного аналізу можуть застосовуватись в задачах розпізнавання зображень, мови тощо; методи регресійного аналізу – для наближення та прогнозування значень часових рядів; нейронні мережі використовуються у задачах машинного навчання.

Володіння сучасними інструментальними засобами дає змогу зосередитися на алгоритмі розв’язання практичної задачі та використовувати існуючі пакети алгоритмів для швидкого та ефективного розв’язання поставленої задачі.

Мета дисципліни: сформувати теоретичні знання та практичні навички в області обробки та аналізу даних у студентів, які можуть бути використані при подальшому навчанні, професійній, виробничій та науковій діяльності.

Завданням курсу є ознайомлення студента з історичними аспектами виникнення та розвитку алгоритмів аналізу даних; засвоєння основних понять та теоретичних основ методів аналізу даних; навчання алгоритмам роботи з інструментальними засобами. Студенти повинні опанувати принципи роботи з мовою та середовищем програмування R; набути практичного досвіду розв’язання практичних задач.