Метою дисципліни «Регіональні проблеми у міжнародних відносинах» є вивчення та аналіз регіональних аспектів міжнародних відносин у контексті основних процесів світової політикирозгляд особливостей формування і перебігу міжнародних політичних процесів у різних регіонах. 

Процеси глобалізації посилили роль регіональних факторів у суспільному розвитку. 

У міжнародних відносинах переваги отримують держави, здатні створити оптимальне співвідношення між глобалізацією та регіоналізацією. У процесі глобалізації відбувається трансформація інститутів державної влади: частина державних функцій екстраполюється на світовий, міжнародний або субнаціональний ієрархічний рівень до всесвітніх, міжнародно-регіональних організацій і транснаціональних корпорацій. Одночасно спостерігається тенденція до розширення прав субнаціональних територіальних громад (регіональних, муніципальних і провінційних). 

Як результат, особливої актуальності набула регіоналістика – нова міждисциплінарна наука, що синтезує просторові підходи, включаючи політику, економіку, екологію та культуру. Вона присвячує особливу увагу трансформації геополітичного, геоекономічного і соціокультурного регіонального коду, веде пошук ефективного геопростору, що дозволяє відповідати на зовнішні і внутрішні виклики. Регіоналістика сприяє підвищенню якості життя територіальних громад за рахунок активної участі регіонів у міжнародному поділі праці й використання різних форм транскордонного співробітництва. Вона вивчає об’єктивні процеси регіоналізації (політичної, економічної, культурної) міжнародних відносин під впливом факторів глобалізації. Регіоналістика є одночасно суб’єктом і антиподом глобалістики. Світовий регіоналізм є одним з етапів глобалізації або її протилежна тенденція. Глобалізація супроводжується регіоналізацією міжнародних відносин. У якості завдань дисципліни постають: сформувати уявлення про поняття «регіон» і його роль у сучасних міжнародних відносинах; забезпечити студентів знанням про сучасні наукові та практичні підходи до аналізу регіональних систем і загроз регіональної безпеки; сприяти досягненню розуміння студентами логіки формування і функціонування регіональних систем; дати студентам загальне уявлення про структуру, основні компоненти і сучасні моделі регіональних систем та існуючих систем регіональної безпеки.