Управління часом — це набір правил, практик, навичок , інструментів і систем, спільне використання яких дозволяє більш ефективно використовувати свій час і, в перспективі, поліпшити якість життя. Основне його завдання не в тому, щоб встигати робити якнайбільше, а в тому, щоб робити найголовніше — те, що дійсно потрібно зробити.

Люди, які вміють управляти своїм часом, знають, що завжди можна знайти стільки справ, скільки виконати одній людині не під силу. Разом цього вони дуже вибірково підходять до вирішення питання: на що витрачати свій час. Освоївши прийоми тайм менеджменту, ви не тільки будете встигати більше за менші часові відрізки, але й зможете працювати спокійніше, зосередженіше, а також краще контролювати своє життя. Ви зрозумієте, що можете бути набагато продуктивніше, ніж будь-коли — і це значно простіше, ніж ви думали.

Метою викладання навчальної дисципліни є забезпечення достатнього рівня теоретичних знань і практичних навичок у здобувачів вищої освіти управлінської спеціальності, необхідних для формування у майбутніх фахівців знань з питань управління часом шляхом ефективного цілепокладання, планування і організації діяльності, самоконтролю і самомотивації для підвищення власної та командної ефективності.

Предметом дисципліни є теоретичні, методичні та практичні аспекти формування ефективної системи тайм-менеджменту та управління часом.

Основними завданнями вивчення навчальної дисципліни «Управління часом» є: надання ясного і чіткого уявлення про теоретичні та методологічні засади сучасного тайм-менеджменту; виробити навички самоорганізації, мотивації, цілепокладання, розстановки пріоритетів, делегування повноважень, контролю і оцінки особистих показників діяльності, освоїти навички володіння методами організації робочого часу та раціонального використання ресурсів; сформувати навички самостійної, творчої роботи; вміння організовувати свою працю, розвинути здібності породжувати нові ідеї, знаходити нові підходи до їх реалізації.